maanantai 29. tammikuuta 2018

Diakonien inflaatio

Oletko muuten miettinyt miten vääristynyt kuva meillä on diakoneista? Heidät mielletään tätä nykyään usein hiljaisiaksi introverteiksi tyypeiksi, jotka eivät evankeliumintyössä ja opettamisessa pärjää. Heidän työnsä on yleensä vain käytännön avustamista ja ns. järjellistä Jumalan palvelemista.

Tätä nykyään he eivät juuri koskaan ole Hengen voimaisia miehiä, jotka voittaa sieluja ja joiden kautta armolahjat ilmenee. En halua yleistää tätä kaikkiin, mutta jokainen seurakuntatyössä oleva voi tehdä omat johtopäätöksensä asiasta.

Raamatun diakonit

Kun luetaan tarkkaan apt. 6.-8. luvut niin havaitaan heidän kriteerikseen ensinnäkin tulisi olla "täynnä Pyhää Henkeä". Muita ei siihen saanut asettaa. Tämän kriteerin edessä ei saanut tehdä kompromissia.

Stefanus

Stafanus oli diakoni. "Täynnä Henkeä ja uskoa". Hänen kättensä kautta tapahtui väkeviä tunnustekoja (apt. 6. ja 7. luku) ja ihmeitä. Ihmisiä pelastui valtavasti eikä vastustajat voineet mitään sille viisudelle ja voimalle, jolla hän saarnasi ja julisti. Stefanus oli diakonina evankelista, parantamisen armolahjan omistaja ja taitava opettaja. Tunnetko sinä tällaista diakonia tänään?

Filippos

Filippos oli myös diakoni. Apt. 8. luku kertoo, miten hänen kauttaan väkeä tuli liukuhihnalta uskoon ja herätyksiä syntyi ihmeellisesti. Valtavia tunnustekoja tapahtui Samariassa ja riivaajat pakenivat tuon miehen Sanan edessä. Herran Henki välillä jopa tempaisi hänet yliluonnollisesti sinne tänne, missä evankeliumia tarvittiin. 

Filippos oli evankelista, parantamisen ja voimatekojen armolahjan kantaja sekä taitava opettaja. Tunnetko sinä ketään tällaista diakonia?

Vanhimpien suuri vastuu seurakunnissa

Meidän tulisi miettiä tarkasti keitä asetamme diakoneiksi. Riittääkö meidän kriteeriksemme vähempi kuin alkuseurakunnan kriteeri "täynnä Pyhää Henkeä ja uskoa"? 

Ihmettelen miksi diakonit ovat tänään vain ruokassin pakkaajia tai huolienkuuntelijoita. Niin olivat Stefanus ja Filipposkin ruoka-avustajia, mutta se oli vain jäävuoren huippu heidän työstään. En halveksu yhtään näitä tehtäviä, koska ne ovat täysin raamatullisia ja korvaamattoman arvokkaita. Mutta emme silti voi unohtaa Raamatun asettamaa diakonien mallia. 

Miksi tänään diakonit eivät ole opettajia ja raittiisti karismaattisia evankelistoja? Tässä on sinulle ohittamattoman tärkeä kysymys pohdittavaksi varsinkin, jos olet vanhimmistoveli.

Minulla ei ole tähän vastausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ja palautteesta! Arvostan sitä suuresti.