lauantai 8. syyskuuta 2018

Uskonnollinen valtavirta

Oletko pannut merkille, miten valtavan voiman ja paineen uskonnollinen valtavirta kohdistaa meihin? Eri aikakausina luomakunnan alkuajoista lähtien on ollut aina vain kourallinen ihmisiä, jotka ovat uskaltaneet uida uskonnollista valtavirtaa vastaan. 

Merkillepantavaa on, että uskonnollinen valtavirta tuskin koskaan on edustanut Jumalaa. Se on aina ollut Jumalaa vastaan, vaikka se on luullut olevansa Jumalan puolella.

Valtavirta Raamatussa

Nooan päivinä oli vain 8 ihmistä, jotka eivät murtuneet valtavirran ja pilkallisen paineen edessä niiden sadan vuoden aikana, joina Nooa rakensi arkin. Jeesus vertaa lopunaikaa juuri tuohon aikakauteen.

Sodomassa loppujen lopuksi vain kolmen ihmisen pää kesti murtumatta valtavirran paineen alla. Jeesus vertaa lopunaikaa myös Sodoman päiviin.

Elian aikana löytyi koko kansasta vain 7000 miestä Elian ohella, joiden polvet eivät notkistuneet uskonnollisen valtavirran ja paineen alla.

Mooseksen päivinä oli vain kaksi ihmistä Jumalan kansan keskellä, Mooses ja Joosua, joiden polvet eivät notkistuneet kultaisen vasikan edessä. Ylipappi Aaron murtui tuon paineen alla, jonka uskonnollinen maailma sai aikaan vaatimalla kultaista vasikkaa itselleen. Hänellä ei ollut voimaa vastustaa valtavirtaa vaan hän murtui. Juuri tuosta tapahtumasta, kultaisen vasikan päivistä, Paavali muistuttaa 1. Korinttilaiskirjeessä meitä, joille maailmanaikojen loppukausi on tullut.

Baabelissa oli vain kolme miestä, joiden polvet eivät notkistuneet uskonnollisen valtavirran paineen alla kultaisen kuvapatsaan edessä. Kaikkien muiden polvet taipuivat.

Daniel oli ainut, joka ei murtunut uskonnollisen maailman lakien ja trendien edessä Baabelissa, kun hän ei totellut Baabelin kuninkaan asettamia lakeja. Uskonnolliset trendit ja lait muuttuvat, mutta Jumala ei muutu. Totuus ei muutu äänestämällä. Raamatussa ei ole kyse mielipiteestä vaan totuudesta. Se ei muutu, vaikka kukaan ei uskoisi sitä.

Sardeen päivinä Ilmestyskirjassa vain muutamat harvat eivät uineet seurakunnan valtavirran mukana, kun he havaitsivat sen Raamatun vastaiseksi. Ja juuri he olivat Jeesuksen mukaan ainoat taivaskelpoiset Sardeen paikallisseurakunnasta.

Laodikean seurakunnassa Ilmestyskirjassa kaikkien seurakuntalaisten polvet notkistuivat valtavirran edessä. Oli kyse alkuseurakunnasta vuonna 90 jKr. Ja koko seurakunnan ylösnoussut Herra oksensi suusta ulos. Koko seurakunnasta ei löytynyt ainoatakaan ihmistä, joka olisi uskaltanut nousta yleistä mielipidettä vastaan. Kaikki uskoivat sen ja kokivat hengellisen konkurssin elämässään.

Lue kaikista Raamatun Jumalan miehistä ja naisista: profeetoista, Johannes Kastajasta, Jeesuksesta ja apostoleista. He kaikki uivat uskonnolista valtavirtaa vastaan. 

Valtavirta kirkkohistoriassa

Me havaitsemme, että läpi kirkkohistorian on vuosituhansien aikana ollut aina uskonnollinen valtavirta, jota vastaan muutamat harvat Jumalan ihmiset ovat uineet. He ovat saaneet kokea ankaraa vainoa ja pilkkaa elämänsä ajan. Ja juuri heidän hautojaan me kukitamme ja muistoa suitsutamme tänään.

Valtavirta lopunaikana

Ilmestyskirjan lopussa kerrotaan, miten antikristuksen ja porttokirkon edessä koko maailma notkistaa kerran polvensa. Uskonnollinen valtavirta ja sen paine saavat aikaan sen, että väärä profeetta "saa kaikki, suuret ja pienet, kumartamaan pedon kuvaa". Ei ole kysymys ateismista vaan uskonnollisesta eksytyksestä, joka tulee valheen kaikella voimalla tunnusteoin ja ihmein. Löytyy muutamia harvoja, jotka eivät ota merkkiä, eivätkä kumarra petoa. He kuolevat marttyyreina.

Elämme nyt antikristuksen ajan aattohetkiä. Kysynkin nyt: millä perusteella nyt aikamme valtavirtakristillisyys on oikeassa, jos se ei ole vuosisatoihin sitä ollut? Millä perusteella me olemme parempia kuin Sardeen tai Laodikean seurakunnat?

Järkyttävintä valtavirrassa on se, että se luulee edustavansa oikeaa uskoa. Se ei tiedä olevansa harhassa. Laodikea luulee olevansa rikas, näkökykyinen ja oikeassa, vaikka Herra ei enää ole seurakunnassa sisällä.

Piskuinen lauma

Jeesus kutsuu omiaan piskuiseksi laumaksi, hyvin pieneksi ja valtavirtakoneiston edessä mitättömän näköiseksi. On kyse jäännöksestä, joka ei notkista polviaan uskonnollisen maailman jumalan edessä. Jeesus sanoi uskonnolliselle valtavirralle, että pelastukseen vievä portti on ahdas ja tie kapea, ja HARVAT SEN LÖYTÄVÄT. Siis tämä sanottiin Jumalan kansalle eikä maailmalle. Jeesus sanoi, että harvat löytävät pelastuksen.

Heittelemme mieluusti kivillä luterilaisia, katolisia ja ortodokseja, mutta uskokaamme, että tuo sama uskonnollinen valtavirta käy vuolaana läpi vapaiden suuntien. Sen virta kohisee voimalla ja harvat ovat niitä, jotka sitä vastaan uskaltaavat uida lopunaikana. Siinä menettää maineensa, palvelutehtävänsä ja ihmisten antaman kunnian. Vastavirtaan uivat vaiennetaan ja savustetaan ulos seurakunnista. Tämä jako on käynnissä tänään voimakkaana kirkkokunnista riippumatta Suomessa. 

Kuitenkin Jeesus sanoo Johanneksen evankeliumissa: "Joka Minua palvelee, häntä Isä kunnioittaa." Siis Taivaan Isä kunnioittaa sitä ihmistä, joka aidosti palvelee vain Jeesusta. Sen pitäisi riittää meille kaikille, vaikka koko uskonnollinen maailma kivittäisi meidät. Niin tapahtui Stefanukselle. Jeesus osoitti kunniaa nousten seisomaan saaman aikaan, kun uskonnollinen valtavirta kivitti Stefanuksen. Kuulostaako tämä yhtään tutulta meidän päivinämme?

Raamattu sanoo varoituksen valtavirrasta:

Sen tähden meidän tulee yhä tarkemmin pitää kiinni siitä, mitä olemme kuulleet, ettemme vain joutuisi virran viemiksi. (Hepr. 2:1)

Vain Jeesusta palvelevaa ristin kantajaa Isä kunnioittaa. Kuljetko valtavirrassa? Ketä sinä oikeasti palvelet? Näihin kysymyksiin on hyvä löytää vastaus ajoissa.


Vain kuolleet kalat uivat virran mukana. 

4 kommenttia:

 1. On totta että valtaa pitävät luulevat että he ovat näkeviä puhuvat sokeana näkemisestä. Hyvä Timo voimia ja hyviä kirjoituksia lisää.

  VastaaPoista
 2. Eipä tosiaan oo helppoo, jos meinaa olla Herran tiellä. Mutta palkinto on sen arvoinen.

  VastaaPoista
 3. Jalokalat uivat vastavirtaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä Herran sanat käyvät kyllä toteen.............

   Poista

Kiitos kommentista ja palautteesta! Arvostan sitä suuresti.