Thursday, November 23, 2023

Olemmeko kadottaneet todellisen helluntain?

"... parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista. 

Te olette tämän todistajat. 

Ja katso, minä lähetän teille sen, jonka minun Isäni on luvannut; mutta te pysykää tässä kaupungissa, kunnes teidän päällenne puetaan voima korkeudesta." (Luuk. 24:47-49)

"... vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka" (Apt.1:8) (todistaja = kreik. martyros)

Siinä on kerrottu helluntain tarkoitus ja seuraus. Helluntain tarkoitus on se, että pelkuri puetaan voimalla korkeudesta. Silloin pelkurista tulee parannussaarnaaja, joka saa yliluonnollisen voiman nousta pimeyttä vastaan. Hänestä tulee helluntain jälkeen toinen mies, joka saa voiman olla "martyros", niin kuin alkukieli sanoo. 

Alkuperäinen helluntai

Katso Pietaria. Mies oli omissa voimissaan hetki sitten kieltänyt Jeesuksen. Helluntaina hänet puettiin voimalla korkeudesta. Ja tuo helluntai järisytti koko sen aikaista maailmaa sellaisella voimalla, että vihollisen joukoissa syntyi suuri kauhu tuota tapahtumaa kohtaan.

Pietarista tuli parannussaarnaaja. Hän kävi käsiksi sen ajan muotisyntejä kohtaan. Hän julisti suurella voimalla Jeesuksesta ja parannuksesta tuon ajan uskonnollisen valtavirran keskellä. Tuo sanoma viilsi ja korvensi sen ajan kuollutta uskonnollista maailma niin, että Pietari oli tuon tuosta vankilassa. Ja kun hän pääsi vankilasta pois, Pyhän Hengen voima ajoi hänet jälleen julkisesti puhumaan Jumalan sanaa.

Kun sitten vaino nousi Apostolien tekojen 4. luvussa seurakuntaa vastaan, Herra täytti heidän uudestaan Hengen voimalla "ja he puhuivat Jumalan sanaa rohkeasti." Niin. Helluntaikokemus antoi heille voiman puhua Jumalan sanaa rohkeasti siitä huolimatta, että he tiesivät joutuvansa vainottaviksi. He tiesivät, että heistä puhutaan pahaa, heitä pilkataan, he joutuvat julkisen nöyryytyksen ja vainon kohteiksi. Heidän nimeään tultaisiin mustamaalaamaan koko Siionin keskellä. Ja lopuksi heidät monet tultaisiin tappamaan. Mutta helluntai ajoi heitä eteenpäin. He saivat kaikkeen tähän voiman. He eivät yksinkertaisesti voineet olla puhumatta Jumalan sanaa.

Vihollinen herää

Lue Apostolien tekoja näe, miten lähes kaikkialla, minne Hengen voimalla varustettu Paavali tai Pietari menivät, nousi vaino. Vihollisen maailmassa aidon helluntain kokenut mies oli merkitty mies. Helluntai oli atomipommi, joka räjäytti vihollisen linnakkeet. Se oli hyökkäyssodan julistus, jossa viholliselta tultaisiin ryöstämään saalista. Se oli röntgen säde, joka paljasti ihmisten salasynnit ja pimeyden. Se oli tuli, joka teki julistajan sanat sielua korventavaksi liekiksi, ja kuulijakunnan polttopuuksi. Hengen voitelussa julistetut sanat synnyttivät suunnatonta kipua, murhetta, vihaa, viiltoa, pistoa ja kauhua kuulijoissa. Mutta nuo sanat antoivat nöyrtyville parannuksen tekijöille ennen näkemättömän uudestisyntymän ja armon kokemuksen.

Sen seurauksena kyllä olivat ihmeet ja merkit. Kyllä he puhuivat kielillä ja profetoivat. Mutta ne olivat ainoastaan seurausta helluntaista, ei itse tarkoitus. Tarkoitus oli saada voima korkeudesta. Tarkoitus oli tehdä jokaisesta uskovasta parannussaarnaaja, todistaja, joka ei laimentaisi sanomaa välttääkseen vainot ja vastustuksen. Tarkoitus oli tehdä ihmisestä Jumalaa miellyttävä ihminen, joka uisi sen ajan kuolleessa uskonnollisuudessa valtavirtaa vastaan, ja nousisi vainoista huolimatta sen ajan rakkaimpia muotisyntejä vastaan.

Aikamme helluntai

Kuka tänään uskaltaa julistaa totuutta, jos tietää, että hänet ristiinnaulitaan Siionissa sen vuoksi? Apostolien tekojen helluntai antoi voiman julistaa totuutta, vaikka he tiesivät joutuvansa marttyyreiksi. 

Onko niin, että meiltä puuttuu tämä voima? Puhumme kielillä ja profetoimme, mutta olemme pelkureita, kun pitäisi julistaa niitä asioita, jotka tuo yllemme ihmisten vihat. Apostolien teoissa ihmisviha ei laimentunut sanomaa. Apostolien tekojen helluntai toi mukanaan synnintunnon ja suuren Jumalan pelon seurakunnan keskelle. Tapahtui peljättäviä asioita kaiken vainon ja vastustuksen keskellä. Tätä sai aikaan oikea helluntai. 

Älkäämme siis puhuko Hengen täyteydestä, jos se ei tuo tullessaan tätä voimaa. Onko niin, että me olemme myyneet Jumalan voiman ihmisten hyväksynnän alttarille? Osaamme puhua niin, että saamme ystäviä ja aamenia. Huusivatko apostolien tekojen papit aamenta täynnä Pyhää Henkeä olevalle Stefanukselle tai Pietarille? Totisesti eivät! Todellinen Jumalan Hengen tuli tekee Hengen miekasta terävän aseen, joka käy kaikkea sitä vastaan, mikä ei kestä Jumalan Sanan edessä. Leonard Ravenhill on sanonut: "Jos Jeesus olisi saarnannut saman sanoman kuin aikamme papit, Häntä ei olisi koskaan ristiinnaulittu."

Me

Pelkään, että meistä on tullut laskelmoivia uskonnollisia helppoheikkejä, jotka sanomme olevamme täyttyneitä Hengellä, vaikka olemme suuria pelkureita nousemaan syntiä ja pimeyttä vastaan. Emme uskalla todistaa totuutta, koska tiedämme, että se tuo yhteisömme ja yhteiskuntamme vihat päällemme. Rakastamme totuutta, jos totuus ei tuo meille ongelmia. Ja vaikenemalla juuri siitä, mistä pitäisi puhua, olemme osasyyllisiä siihen pimeyteen, joka nyt on vallalla. 

Meillä on vastuu. Emmekä voi paeta sanomalla: "Olen pelkuri. En uskalla. Minulla ei ole kutsua." Pois tuollainen! Sinulla on velvollisuus ja käsky julistaa parannusta syntien anteeksisaamiseksi kaikille. Sinulle on luvattu Voima Korkeudesta. Se on lahja. Ja se annetaan heikolle vielä tänään. Hänkö, joka on sen luvannut, ei antaisi sitä? Mutta onko niin, että et ole valmis siihen, mihin tuo voima sinut vie? Se ristiinnaulitsee elämäsi ja kaiken, mitä sinulla on. Sinä tiedät, että tuon Voiman jälkeen menetät ystävät ja ison osan maineestasi. Ja siksi et halua ajatella koko asiaa. On turvallisempaa pysyä voimattomassa kristillisyydessä, johon olemme tottuneet, vaikka se on usein epänormaali irvikuva Apostolien teoista.

Noustessamme siis seurakunnissa, yhteisöissämme tai ystäväpiirissämme tabuja syntejä vastaan, meidät halutaan pian vaientaa. Joudumme saman vainon kohteeksi kuin Johannes Kastaja, Jeesus ja Apostolit. Heille Hengen voima merkitsi automaattisesti inhimillisiä ongelmia ja vastustusta.

Pelkään, että tämän päivän "Laodikean" seurakunnille monet saarnaajat viikosta toiseen julistavat kivoja pumpuliprofetioita, jotka vain vahvistavat väärintekijöiden käsiä. Some toimii hyvänä alustana aikamme "johannes kastajien" julkiseen häpäisyyn, ristiinnaulitsemiseen ja teilaamiseen. Mutta Jeesus kutsui tällaista tilaa autuaaksi:

Autuaita olette te, kun ihmiset minun tähteni teitä solvaavat ja vainoavat ja valhetellen puhuvat teistä kaikkinaista pahaa. (Matt. 5:11)

Älkäämme pelätkö sitä. Kyllä Jumala meistä huolen pitää. Se on ihan normaalia, että jokainen jumalisesti elävä ja totuutta julistava joutuu uskonnollisen maailman vainottavaksi.

Lopuksi

Rukoilemme helluntaita. Sunnuntaista toiseen pyydämme sateita, siunauksia sekä uutta kosketusta. Mutta olemmeko todella varmoja, että haluaamme tuon helluntain? Ennen kuin saamme tuon voiman, tehkäämme Herramme edessä selväksi olemmeko valmiita siihen, mihin tuo voima meidät velvoittaa.

Ihan oikeasti. Olemmeko valmiita siihen, mitä helluntai tuo tullessaan? Pahan puhumiset, julkisen häpäisyn, valheelliset juorut, pilkan, vainon, yksinäisyyden, jopa marttyyrin osan. 

Onko koskaan Raamatussa Jeesuksen seuraajalle luvattu jotain muuta tietä? Me olemme tottuneet epätavalliseen kristillisyyteen, josta puuttuu kaikki tuo edellä mainittu. Pelottaako vihollista aikamme kristillisyys niin vähän, että "väärin kastettu" Päivi Räsänen on ainoita uskovia, jotka uskaltaa nousta pimeyttä vastaan. Näyttää siltä, että hänellä on enemmän todistusvoimaa kuin 1000:lla vapaiden suunnan julistajalla yhteensä.

Oletko valmiina siihen, että sinun tulee helluntain jälkeen nousta yhteisösi, seurakuntasi ja yhteiskunnan mätäpaiseita ja pinttyneitä perinteitä vastaan? Usko minua. Menetät ison osan ystävistäsi. Saat häirikön leiman ja sinut suljetaan ulkopuolelle niin kuin lähes jokainen Raamatun profeetta. 

Oletko täyttynyt Pyhällä Hengellä? Mieti tarkkaan vastaustasi ennen kuin uskallat vastaa myöntävästi. Aito helluntai tekee sinusta yksinäisen miehen ja naisen. Se tekee sinusta hyökkäyssoturin uskonnollista valtavirtaa vastaan. Se tekee sinusta suuren ongelman perkeleen voimille. Se antaa sinulle aseet, joilla vihollisen vuosikymmeniä vanhat synnin ja vääryyden linnakkeet kaatuvat. Mutta se saa aikaan ennen näkemättömän vainon ja hyökkäykset sinua kohtaan. 

Kun siis pyydät Herraa täyttämään sinut Hengellään, laske ensin kustannuksesi tarkkaan. Tiedä, mitä helluntai tuo tullessaan. Vihi pääsi taivasta varten, sillä et ehkä elä vuotta kauempaa palvelutehtävässäsi. Johannes Kastajakaan ei elänyt.

Siksi rukoukseni on: "Älä anna minun elämäni vajota voimattomana hukkaan. Olet antanut tämän yhden ainoan elämän minulle. Ota se ja täytä se voimallasi. Laske siihen voimasi ja pyhyytesi. Polta pois kaikki, mikä estää valtakuntasi ilmenemistä. Tahdon olla uskollinen kuolemaan asti siinä, mihin minut kerran kutsuit. Aamen."

No comments:

Post a Comment

Kiitos kommentista ja palautteesta! Arvostan sitä suuresti.