Sunday, November 26, 2023

Profetaalinen testi seurakunnalle

"..joudun suremaan monen tähden, jotka ennen ovat synnissä eläneet eivätkä ole katuneet sitä saastaisuutta ja haureutta ja irstautta, jota ovat harjoittaneet." (2 Kor. 12:21)

Suuri apostoli esittää pelkonsa korinttilaisille. Hän pelkää, että tuon seurakunnan joukossa on sellaisia ihmisiä, jotka elivät aikanaan synnissä, mutta eivät ole sen jälkeen missään vaiheessa tulleet aitoon parannukseen. Tuo sana "katuneet" on nimittäin kreikan kielellä "metanoeo", joka tulisi kääntää parannus tai mielenmuutos.

..ennen ovat synnissä eläneet..

He olivat aikaisemmin eläneet synnissä. Nyt heille oli julistettu sanoma parannuksesta syntien anteeksisaamiseksi. (Luuk. 24:47). Heille oli annettu mahdollisuus saada synnit anteeksi Jeesuksen nimen kautta, kunhan he itse kukin kääntyisivät pois synnistä.

Heidän silmiensä eteen oli maalattu pelastuksen tie, jonka alkupää oli Heidän edessään, ja jonka toinen pää olisi Uudessa Jerusalemissa.

..eivätkä ole katuneet..

Pysähdytään tähän hetkeksi. He olivat tulleet sisälle seurakuntaan. He olivat menneet kasteelle. He olivat paikallisseurakunnan jäseniä. He mahdollisesti palvelivat seurakunnassa ja kävivät kokouksissa.

Mutta Paavali ounasteli hengessään jotain hirvittävää. Hän nimittäin pelkäsi, että he eivät olleet koskaan tulleet aitoon parannukseen (katuneet = kreik. metanoeo, joka yleensä käännetään parannuksena tai mielenmuutoksena) 

Paavali pelkäsi, että seurakunnassa on sekakansan joukko, lustetta, jotka ulkoisesti olivat kristityn näköisiä mutta eivät koskaan olleet tulleet todellisesti sisälle pelastukseen. He täyttivät suuren osan  kristityn ulkoisista tunnusmerkeistä, mutta Paavali näki syvemmälle. Hän näki, että todellista sydämen lävistävää aitoa parannusta ei ollut mahdollisesti koskaan tapahtunut.

..sitä saastaisuutta ja haureutta ja irstautta, jota ovat harjoittaneet..

Niin. Mitä tuo tarkoittaa? He rakastivat sydämessään yhä syntiä! Jumalan mielen mukainen murhe ei ollut saavuttanut koskaan Heidän sydämiään. He näkevät synnin kivana asiana, jonka kanssa edelleen sopi flirttailla. He hekumoitsivat maailman puoleen. Ja siksi he olivat häpeätahroja seurakunnassa Jumalan silmissä. He olivat sydämessään maailman ystäviä, ja siksi Jumalan vihollisia. (Jaak. 4:4)

He olivat kuin Israelilaiset, joiden sydämessään oli salainen kaipuu Egyptin lihapatojen puoleen. Heillä ei ollut iloa Herrassa ja siksi maailma veti jatkuvasti puoleensa. 

Todellisuudessa heitä harmitti, etteivät he saaneet irstailla ja huorata uskovaisena. Ja siksi heidän sydämensä olivat täynnä saastaa ja pahuutta. He eivät koskaan olleet luopuneet synnistä ja maailmasta sydämen tasolla. Ei oltu koettu synnintuntoa, pistoa eikä murhetta sydämeen asti synnin tähden. Siksi aitoa parannusta ei ollut voinut tapahtua. (2. Kor. 7:10)

Testi

"..Kristus, joka ei ole heikko teitä kohtaan, vaan on teissä voimallinen". (2.Kor. 13:3)

"Koetelkaa itseänne, oletteko uskossa; tutkikaa itseänne. Vai ettekö tunne itseänne, että Jeesus Kristus on teissä? Ellei, niin ette kestä koetusta. " (2. Kor. 13:5)

Lueppa nämä kohdat tarkkaan. Paavali tahtoi viedä koko Korinttin seurakunnan seulan läpi. Jeesus oli tehnyt Paavalista viskimen koko seurakunnalle, ja nyt koko seurakunta joutui koeteltaviksi.

Paavali sanoo, että Kristus on jokaista syntistä kohtaan voimallinen. Emme voi mennä heikkoutemme taakse. Emme voi puolustautua sillä, että olemme liian heikkoja syntiä kohtaan. Se on toki totta, että synti on meitä voimakkaampi, mutta kyse on Kristuksesta meissä, joka on kaiken synnin ja maailman voittaja. Kumpi on vahvempi: Kristus vai synti? Ja jos Kristus asuu ihmisessä, ihminen ei voi jäädä synnin orjaksi.

Nyt koko Korinttin seurakunta ajettiin tähän koetukseen. Asuiko Kristus todella heissä? Oliko todellista uudestisyntymää tapahtunut? Tai oliko Herra poistunut joistain uskovista niin kuin Simsonista aikoinaan? Heidän hedelmänsä puhui lahjomatonta todistetta siitä, mikä oli totuus heidän sydämentilasta.

Me

Ei liene väärin sanoa, että meille tämä sama koetus on vähintäänkin yhtä tarpeellinen kuin tuolloin Korinttossa.

Aikanamme, jolloin seurakunnat ovat ottamassa homoliikettä vastaa, uskovat uudelleenavioituvat ilman tunnontuskia, heikkouteen vedoten ovat kiinni pornossa, tekevät veropetoksia ja pimeää kauppaa, rakastavat maailmaa ja sen loistoa, ovat vieraantuneita Herrasta, omistavat jumalisuuden ulkokuoren mutta eivät todellista voimaa sekä vaeltavat omien himojensa ja oman tahtonsa mukaan. Tämän kaiken keskelle on välttämätöntä tuoda tuo sama vanha "Paavalin koetin", viskin ja seula, joka tuomitsee jokaisen seurakuntalaisen jokaisen himon ja vääryyden.

Mutta sehän ahdistaa ja on lakihenkistä? Näin sanoo sellainen ihminen, jonka irstas armo on pettänyt. Paavali ei ollut sellainen. Hän tiesi, että korinttilaiset palaisivat kerran helvetissä, jos Jumalan tuli ei saisi polttaa ja korventaa täällä ajassa heidän syntistä sieluaan, joka on synnin pettämänä matkalla kohti ikuista tuhoa.

Tee siis tänään itsellesi selväksi asuuko Kristus oikeasti sinussa. Etkö tunne sitä? Etkö ole vapautunut synnin hallintavallasta? Oletko oikeasti uudestisyntynyt? Oletko kokenut, miten murhe synnin tähden ajaa sinut aitoon sydämen parannukseen? Vai edustatko niitä lopunajan ihmisiä, jotka rakastavat hekumaa sydämessään enemmän kuin Jumalaa? Onko sinulla jumalisuuden ulkokuori, mutta ei todellista voimaa syntiä vastaan? (2Tim. 3:4-5) 

Sinun on ajassamme helppo päästä pakoon sanomalla tätä kaikkea lakihenkiseksi, tuomitsevaksi ja armottomaksi. Niinhän iso osa pastoreista sanoo, jotta kukaan ei taakottuisi eikä kuulijoiden lompakot sulkeutuisi. Mutta tiedä, että syntisi saavuttavat sinut pian, jos et tee parannusta. Jumalan tuomioistuimen edessä sinut kutsutaan esiin piilostasi ja naamarisi riisutaan. Korvasyyhyn valhe-evankeliumin panssari palaa tuhkaksi, ja sinut kutsutaan tuomiolle syntiesi tähden. Etkö näe, että ikuisuus on vain askeleen päässä sinusta? Ja sinä edelleen leikit sielusi kanssa luottaen valheeseen!

Siksi, jos tänään omatuntosi kolkuttaa, älä paaduta sydäntäsi vaan ahkeroitse kaikella voimalla salatuimpaan saakka ja tee parannus. Kristus on sinua kohtaan silloin hyvin voimallinen ja väkevä. Hän voittaa sinussa kaiken sen, mihin itse et kykene. Aamen.

4 comments:

  1. Kiitos Timo, amen näin se on, mielessäni tulee ajatus Eikö Jumala vaikuta synnintuntoa ei terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat. Eikö se kaikki ole Pyhänhengen työ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on Hengen työ. Mutta itsekin mietin joskus samaa. Hyvin harvoin enää näkee synnintuntoa ja itkua synnintunnon tähden. Eikö siis Herra enää vaikuta sitä? Se on todella huolestuttavaa.

      Toisaalta Henki käyttää Sanaa. Onko julistajien Sana niin tylsynyt, että Hengen miekka ei työnny sydämeen ajatusten ja aivoitusten tuomitsijana? Tätä sopii rukoilla ja miettiä.

      Delete
  2. Hei! Kysyn kirjoituksiisi viitaten että ajatteletko uskovan olevan syntinen vai synnitön?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mutta nyt, kun olette synnistä vapautetut ja Jumalan palvelijoiksi tulleet, on teidän hedelmänne pyhitys, ja sen loppu on iankaikkinen elämä.

      (Room. 6:23)

      Delete

Kiitos kommentista ja palautteesta! Arvostan sitä suuresti.