Friday, October 11, 2024

Saatko suuremman tuomion kuin homo-raiskaajat?

"Mutta kun tulette kaupunkiin, jossa teitä ei oteta vastaan, niin menkää sen kaduille ja sanokaa:

'Tomunkin, joka teidän kaupungistanne on jalkoihimme tarttunut, me pudistamme teille takaisin; mutta se tietäkää, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle'.

Minä sanon teille: Sodoman on oleva sinä päivänä helpompi kuin sen kaupungin..."

(Luuk. 10:10-12)

"Sitten hän rupesi nuhtelemaan niitä kaupunkeja, joissa useimmat hänen voimalliset tekonsa olivat tapahtuneet, siitä, etteivät ne olleet tehneet parannusta:

Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Beetsaida! Sillä jos ne voimalliset teot, jotka ovat tapahtuneet teissä, olisivat tapahtuneet Tyyrossa ja Siidonissa, niin nämä jo aikaa sitten olisivat säkissä ja tuhassa tehneet parannuksen.

Mutta minä sanon teille: Tyyron ja Siidonin on tuomiopäivänä oleva helpompi kuin teidän.

Ja sinä, Kapernaum, korotetaankohan sinut hamaan taivaaseen? Hamaan tuonelaan on sinun astuttava alas. Sillä jos ne voimalliset teot, jotka ovat tapahtuneet sinussa, olisivat tapahtuneet Sodomassa, niin se seisoisi vielä tänäkin päivänä.

Mutta minä sanon teille: Sodoman maan on tuomiopäivänä oleva helpompi kuin sinun."

(Matt. 11:20-24)

Pyydän sinua ystäväni lukemaan ajatuksella vielä kerran läpi ylläolevat Jeesuksen sanat. 

Sodoma ei ole syntisin

Jeesus kääntää meidän oikeustajumme ylösalaisin ylläolevissa Raamatun kohdissa. Me päivittelemme tänään Sodoman riettautta ja hirvittävää syntielämää. Olemme iloisia siitä, ettemme ole villejä homo-raiskaajia emmekä eksy luonnonvastaisiin himoihin. (1.Moos. 19:5,9) Ajattelemme, että Sodoma sai oikeudellisen tuomion ollen varoittavana esimerkkinä tulevia päiviä varten. Ja niinhän Raamattu meitä erityisesti Juudan kirjeessä varoittaa.

Mutta me unohdamme, että on olemassa Jumalan silmissä vielä eräs paljon vakavampi rikos. Nimittäin ihminen, joka kuulee evankeliumin sanoman ja sen jälkeen jatkaa syntielämässä ilman parannusta, vetää ylleen paljoa suuremman tuomion kuin Sodoman riettaimmat homo-raiskaajat. 

Evankeliumin sanoma nimittäin on niin järisyttävän ainutlaatuinen Jumalan lahja, että siitä kieltäytyvälle langetetaan suurempi tuomio kuin Sodomalle, joka ei koskaan kuullut evankeliumia eikä lukenut Raamattua. Tahdon puhua nyt kaikella vakavuudella. Sinä olet kuullut ehkä evankeliumin satoja kertoja ja tiedät totuuden tien, mutta jatkat edelleen tänään synneissäsi. Kuuntele tarkkaan: Sinun osasi tuomiopäivcänä on hirvittävämpi kuin Sodoman irstaimman homoseksuaali-raiskaajan! Jos et usko niin palaa tekstin alussa oleviin Jeesuksen sanoihin, ja lue uudestaan ajatuksella.

Sodoma olisi tehnyt parannuksen

Jeesus sanoi, että jos Sodoma olisi nähnyt Kristuksen tekemät voimateot, joita Kapernaumissa tehtiin, se olisi aikaa sitten tomussa ja tuhassa tehnyt parannuksen. Ja voi olla, että vielä tänä päivänä Sodoma olisi suosittu ja kauniin vehreä turistikaupunki, jos se olisi vain saanut kuulla evankeliumin sanoman.

Pyyhi tomu jaloistasi

Olemmeko unohtaneet Jumalan suhtautumisen niihin, jotka eivät tee parannusta kuultuaan Totuuden: "Sodoman on helpompi kuin teidän!" Ja sananjulistajille Herra sanoo: "Pyhkikää sen kaupungin tomu jaloistanne ja menkää seuraavaan kaupunkiin."

Joskus mietin, että miksi julistamme samalla porukalle vuosikausia parannusta ja Jumalan sanan totuutta. Eikö nimenomaan tulisi pyyhkiä tomu jaloista ja mennä muualle, jos meitä ei oteta vastaan? Niinhän Paavalikin teki Pisidian Antiokiassa (Apt. 13:51). Miksi vuodesta toiseen hakkaisimme päätämme seinään, jos ihmiset eivät ota Totuuden Sanaa vastaan? Menkäämme seuraaville paikkakunnille silloin. Puhdistakaamme tomu jaloistamme niissä kylissä, kaupungeissa, herätysliikkeissä, kirkkokunnissa tai ihmisten kohdalla, jotka eivät suostu tekemään parannusta. Jättäkäämme heidät Herralle. Ehkä Hän vielä antaa mielenmuutoksen armossaan heille.

Me tottelemme liian vähän tätä Raamatun kohtaa. Meidän tulisi varoittaa kovasydämisiä kuulijoita, että Sodoman homo-raiskaajilla on helpompaa kuin teillä Jumalan edessä, jos ette tee parannusta synneistänne! He olisivat aikaa sitten tehneet parannuksen, jos olisivat nähneet Jumalan voiman, mutta niin monet tuhannet Suomen nimikristityt elävät edelleen synneissään, vaikka ovat kuulleet Totuuden satoja kertoja. Voi heitä! Voi heitä! He katsovat ylen Jumalan Pojan veren. He rakastavat mammonaa enemmän kuin Jumalan Pojan uhria! Mitä luulet Jumalan ajattelevan siitä, kun ihminen katsoo riettaan ja valheellisen syntielämän rakkaammaksi kuin Hänen oman Poikansa veriuhrin Golgatalla?

Et voi ulkoistaa itseäsi pois

Olitpa kuka tahansa, et voi ulkoistaa itseäsi tästä pois. Kun kuulet evankeliumin Sanan, sinun vastuusi on sen jälkeen suurempi kuin Sodomalla. Heillä ei ollut evankeliumia, mutta sinulla on. Heille Jeesuksen sanat eivät koskaan kaikuneet, mutta sinulle ne ovat jo kaikuneet ehkä satoja kertoja, ja vieläkin jatkat synnissäsi polkien jalkoihisi ja katsoen ylen Jumalan Pojan ihmeellisen pelastustyön ja uhrin Golgatalla.

Ja sinä uskova, joka leikit maailmallisilla asioilla. Etkö tiedä, että olet silloin huoraava avionrikkoja? Etkö tiedä olevasi Jumalan vihollinen silloin? (Jaak. 4:4) Etkö tiedä, että ollessasi mammonan palvelija, vihaat ja halveksut Jumalaa? Etkö usko? Lue Jeesuksen sanat:

"Ei kukaan palvelija voi palvella kahta herraa; sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva. Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa.." (Luuk. 16:13)

Mammonan palvelija ja orja vihaa siis Herraa ja halveksuu Häntä. Pidä varasi tänä Jeesuksentulon aattohetkenä, ettei sinun käy kuin Lootin vaimon, joka ei koskaan päässyt perille, koska hänen sydämensä oli kiinni maailmassa. "Muistakaa Lootin vaimoa!", sanoi Jeesus varoituksena omilleen. (Luuk. 17:32)

Tuomio

Tiedätkö, että kaikki nuo kaupungit, joista Jeesus sanoi "Voi sinua Korasin. Voi sinua Beetsaida.. ja Kapernaum!", ovat olleet rauniokaupunkeja jo yli 1000 vuotta? Ne eivät koskaan tehneet parannusta ja niitä kohtasi Jumalan tuomio. Mutta Tyyro ja Siidon ovat edelleen pystyssä. Ne ovat menestyviä kaupunkeja Libanonissa. Huomaatko, että Tyyron ja Siidonin vastuu oli pienempi kuin niiden kaupunkien, jotka kuultuaan evankeliumin eivät tehneet parannusta. Ota vakavasti tämä Raamatun varoitus, sillä tämä ei totisesti ole uskonnollista leikkiä.

Siksi varotan sinua vielä. Kun kuulet evankeliumin ja Jumalan kutsun, älä ylenkatso sitä. Kerran ylenkatsottuasi Jumalan kutsun sinä olet merkitty mies ja nainen Jumalan maailmoissa. Sinun ylläsi lepää silloin suurempi tuomio kuin irstailla sodomalaisilla homo-raiskaajilla. Tänään on pelastuksen ovi vielä auki. Hyvin pian, ehkä jo huomenna, se sulkeutuu lopullisesti. Aamen.

Wednesday, October 9, 2024

Jumalan mies on veljien hylkäämä

"Autuaita olette te, kun ihmiset vihaavat teitä ja erottavat teidät yhteydestään ja herjaavat teitä ja pyyhkivät pois teidän nimenne ikäänkuin jonkin pahan - Ihmisen Pojan tähden.

Iloitkaa sinä päivänä, riemuun ratketkaa; sillä katso, teidän palkkanne on suuri taivaassa; sillä näin tekivät heidän isänsä profeetoille...

Voi teitä, kun kaikki ihmiset puhuvat teistä hyvää! Sillä niin tekivät heidän isänsä väärille profeetoille." (Luuk. 6:22,23, 26)

Katso tuon Jumalan miehen elämää. Herra oli antanut hänelle tehtävän jo nuorena miehenä. Hän sai taivaallisen näyn ja ilmestyksen tulevasta tehtävästään, jossa hänet nostettaisiin oman kansansa pelastajaksi.

Kaiken tuon ihmeellisen näyn keskellä hän ei kuitenkaan aavistanut, että edessä olisi hirvittävä yksinäisyys, hylkääminen, väkivalta, valheet, häpäiseminen, maineen täydellinen menetys ja omaisten sekä läheisten jättäminen. Tuo mies kokisi niin täydellisen veljien ja ystävien hylkäämisen, ettei vastaavaa ehkä koskaan tapahtuisi kenellekään muulle.

Veljet kääntävät selkänsä

Ehkä kaikkein kipeintä on joutua omien veljiensä hylkäämäksi. Katso, mitä oman perheen jäsenet tekivät hänelle. He pahoinpitelivät hänet ja ajoivat hänet kauas muille maille keskuudestaan. Veljet halusivat hänestä eroon, koska olivat kateellisia hänelle. Tuo kutsu ja näky, joka ystävällämme oli, ulottui niin paljon korkeammalle kuin hänen veljillään, etteivät he voineet häntä ymmärtää. Ja sen vuoksi häntä pidettiin lähes sekopäänä veljien keskuudessa. 

Loppujen lopuksi veljet myivät Joosefin orjaksi ja ajoivat kauas pois. Ja peitelläkseen ja paikkaillakseen jälkiään, veljet keksivät tekosyyn ja peitetarinan Joosefin kohtalolle. Ajattele, 10 kantaisää mustamaalasivat veljensä maineen valheella, jotta Joosefia ei enää tarvitsisi muistaa eikä hänen näkyjänsä tarvitsisi kuunnella. Ja kaiken lisäksi Joosefin rakkaalle isälle Joosef oli tuon päivän jälkeen kuollut.

Toinen petos

Hylättynä ja yksin Joosef joutui orjaksi Egyptin hoviherran taloon. Hän palveli puhtaasti ja hurskaasti Jumalaa, eikä langennut niihin kiusauksiin, joita Egypti hänen lihalleen asetti eteen. Hän pakeni nuoruuden himoja, vaikka tarjouksia tuotiin silmien eteen vaikka millä mitalla.

Kuitenkin Joosefin maine tahrattiin Egyptissäkin ehkä vielä pahemmin kuin aikaisemmin. Egyptissä laitettiin liikkeelle valheellinen juoru, jossa Joosefin sanottiin olevan naisten saalistaja-raiskaaja. Ja tuokin valhe uskottiin. Joosef joutui vankilaan hirvittävien valheiden seurauksena.

Katso nyt tuota näkyjen miestä, Jumalan miestä, joka oli tahtonut aina tehdä kaikessa Jumalan tahdon eikä valita vääryyttä. Hyvätkin ihmiset olivat hylänneet hänet. Joosefin maine pilattiin sekä oman kansansa keskellä että maailman keskellä. Hän oli ehkä maailman mustamaalatuin mies tuohon aikaan.

Ja nyt hän viruu raiskaajan maineessa vankilassa vuosikausia.

Etkö sinä katkeroituisi jo Joosefin tilanteessa? Etkö menettäisi mielenterveyttäsi? Etkö alkaisi epäilemään, että sinussa täytyy olla jokin vikana? Moni alkaisi jo epäilemään Jumalan uskollisuutta. Moni alkaisi etsimään itsestään vikaa: "Minua on kohdannut kirous. Jokin salainen synti, jota en näe, on minussa, ja nyt Jumala lyö minua." Mutta Joosefin usko ei horjunut, vaikka hänellä ei ollut seurakuntaa eikä edes Raamattua. Hän luotti Herraan. Ja Herra palkitsi Joosefin uskon.

Jumala korottaa

Joosef ei katkeroinut, vaan Herra käänsi kaiken palvelemaan omia tarkoitusperiään. Itse asiassa kaikki Joosefille tapahtunut oli Jumalan johdatusta ja lahjaa mustiin käärepapereihin kiedottuna. Joosefista tuli koko Jumalan kansan ja Egyptin kansan pelastaja. Koko maa tuli tuntemaan Joosefin kautta Israelin Jumalan voiman ja väkevyyden, koska Joosef luotti vuosikausien ajan Herraan, vaikka hän oli unohdettu mies. "Usko kunnioittaa Jumalaa ja Jumala kunnioittaa uskoa", on joku sanonut. Ja niin kävi myös Joosefin kohdalla.

Sinä

Et ehkä ymmärrä sitä, mitä sinulle tapahtuu juuri nyt ystäväni. Olet joutunut omien veljiesi "hengellisen pahoinpitelyn" kohteeksi. He ovat kääntäneet sinulle selkänsä ja levittäneet sinusta hirvittäviä juoruja. Sinun yllesi on langetettu Jumalan kirousta ja kostoa monien veljien toimesta. Sinua pidetään pahana, ja sinusta varoitetaan muita ihmisiä, koska sinua pidetään vaarallisena sutena. 

Kaiken lisäksi näyttää siltä, että elämässäsi vuosikausien ajan tulee onnettomuus onnettomuuden perään. Uskot välillä itsekin siihen, että sinussa on joku salainen paha, jonka vuoksi Herra kiroaa sinua.

Kaikista kipeintä on nähdä, että hyvätkin veljet ovat kääntäneet selkänsä sinulle. He eivät enää pidä sinuun yhteyttä heille puhuttujen valheiden vuoksi. Monien mielestä olet "menettänyt järkesi". Ja kaikki tämä tapahtuu sen näyn vuoksi, jonka Jumala sinun sydämeesi laski. Ja nyt istut yksin ja unohdettuna sen vuoksi. Et ole langennut vääryyteen etkä syntiin vaan olet ainoastaan pysynyt Jumalan Sanassa. Ja nyt tuo vaino tulee osaksesi "Sanan tähden" veljien taholta.

Älä katkeroidu

Ymmärrä, että tämä kaikki on osana Jumalan koulua kohdallasi. Katso mitä Jeremia sanoo vastaavassa tilanteessa:

Sinun kätesi tähden minä olen istunut yksinäni, sillä sinä olet täyttänyt minut vihallasi. (Jer. 15:17)

Jeremia, joka joutui julistamaan Jumalalta saadun näyn veljilleen, joutui myös kaivoon ja kahleisiin näkynsä vuoksi sekä kirjaimellisesti että hengellisesti. Hän joutui Jumalan sanan vuoksi hirvittävien valheiden ja pahojen puheiden kohteeksi. Ja huomaa, ei pakanoiden vainottavaksi vaan oma seurakuntansa vainottavaksi! Ja se oli hänelle kaikista kipeintä. On kipeää nähdä totuus, kun muut eivät sitä näe. On kipeintä kärsiä vainoa totuuden tähden, kun veljet tekevät sinusta valehtelijan ja petturin.

Tai oletko huomannut tätä asiaa Paavalin elämässä:

"Sinä tiedät, että kaikki aasialaiset ovat kääntyneet minusta pois.." (2Tim. 1:15)

Jokainen aasialainen uskova oli kääntynyt Paavalia vastaan. Jopa hänen itse perustamansa seurakunta Efeso oli tehnyt niin. Tuo mies, joka oli antanut elämänsä, terveytensä ja kaikkensa aasialaisten hyväksi, koki nyt koko Aasian seudun uskovien hylkäämisen. Siinä meille mietittävää. Entä, jos Paavali tulisi ravistelemaan sanomallaan sinua ja puuttuisi sinun edustamaasi vääryyteen, kääntyisitkö Paavalista pois sen vuoksi, että "hän aiheuttaa eripuraa" eikä osaa "olla yksimielinen" tai "hän puuttuu liikaa kehällisiin  asioihin saaden aikaa ristiriitaa"? Aasian seurakunnassa oli tapahtunut kuitenkin jotain tämän suuntaista. He olivat kääntyneet kaikki pois Paavalista.

Mutta tärkeintä on, ettet katkeroidu. Älä missään tilanteessa anna katkeruudelle jalansijaa. Olet nyt Jumalan väkevän käden alla siunauksen ytimessä, vaikka olosuhteet puhuvat kaikkea muuta. Kohtalosi avaimet ovat omissa käsissäsi: siunaa niitä, jotka juuri nyt sinua vainoavat ja mustamaalaavat mainettasi! Jumala tulee korottamaan sinut, kun luotat yksinäisyydessä Häneen etkä katkeroidu. Jätä kaikki tuomio Hänelle. Hän vie asiasi päätökseen. Katsohan, yksi aikamme unohdetuin totuus on se, että Jumalan täytyy murtaa palvelijansa ennen kuin Hän voi heitä käyttää. Jumala on tyhjennettävä astiansa ennen kuin Hän voi heidät täyttää voimallaan. Ja tämän kaiken Hän tekee nyt kohdallasi, kun et katkeroidu vaan luotat Häneen.

Jumala etsii miestä

"Minä etsin heidän joukostansa miestä, joka korjaisi muurin ja seisoisi muurinaukossa minun edessäni maan puolesta, etten minä sitä hävittäisi..." (Hes. 22:30)

Olen maininnut tämä niin monta kertaa. Jumala ei etsi massoja, Hän etsii miestä (tai naista). Hän etsii sellaista miestä, jolle hän voi uskoa näkynsä. Uskon, että Hän on antanut monille näkynsä, mutta monet ovat myyneet näkynsä ja totuutensa uskonnollisten kompromissien alttareille. He ovat myyneet asemansaamisen tai yhteisen sovun vuoksi sen totuuden ja sanoman, jonka Jumala heille kerran ilmestyksenomaisesti näytti. Ja siksi he ovat tänään osana näkynsä menettänyttä voimatonta ja harmaata uskonnollista massaa. Ja tuon uskonnollisen massan keskellä he puhuvat vain rakkaudesta ja "että he yhtä olisivat"-tyyppisiä kauniita humanistisia fraaseja, joista on poistunut terävyys, totuus ja tuli.

He ovat saaneet massat puolelleen, mutta menettäneet Jumalan tulen ja airueena olemisen "kultaisen kompromissi-vasikan" ihmiskunniaa tihkuvalle alttarille. He valitsivat maineen ja ihmisten kiitoksen mieluummin kuin totuuden ja Jumalan mielisuosion. Heille langennut herätysliike oli tärkeämpi kuin totuus. He uskoivat uskonnollisia johtajia enemmän kuin Totuutta. Ja loppujen lopuksi Herra poistui heidän toimintansa keskeltä, vaikka he eivät sitä itse tienneet.

Katsohan, me voimme saada massat liikkeelle miellyttämällä kaikkia ja suvaitsemalla kaikki, mutta sillä tiellä me menetämme tärkeimmän: Jumalan voitelun, totuuden ja kyvyn kantaa Jumalan valoa pimeydessä.

Siksi kysymykseni on: Uskallatko sinä säilyttää totuutesi alistumatta kirkkokuntien ja herätysliikkeiden kahleisiin ja paalutettuihin linjoihin, jotka sotivat Raamattua vastaan? Kykenetkö olla murtumatta valtavirran paineen alla, kun eteesi on tehty uskonnollisen valtavirran muokkaama kultainen kuvapatsas, jota kumartamalla voitat ihmisten suosion puolellesi mutta menetät Jumalan voiman elämästäsi?

Hän etsii tänään edelleen vain yhtä miestä, joka on valmis uhraamaan maineensa ja elämänsä Totuuden vuoksi. Löytääkö Hän tuota miestä?

Aamen.

Friday, October 4, 2024

Oletko vetämässä kirousta Suomen ylle?

"Sillä kaiken maan, jonka näet, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi ikuisiksi ajoiksi." (1Moos. 13:18)

"Ja kun aurinko oli laskenut ja oli tullut pilkkopimeä, näkyi suitsuava pätsi ja liekehtivä tuli, joka liikkui uhrikappaleiden välissä. Sinä päivänä Herra teki Abramin kanssa liiton, sanoen: "Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan, Egyptin virrasta aina suureen virtaan, Eufrat-virtaan saakka..." (1Moos. 15:17-18)

Uskallan väittää, että tämä kirjoitus on yksi ajankohtaisimmista, mitä olen koskaan kirjoittanut. Pyydän, että luet sen hyvin tarkasti ja ajatuksella läpi. Tämä Raamatun sanasta nouseva totuus tulee olemaan kohtalonkysymys tulevina aikoina jokaisen meidän itsemme, seurakuntiemme sekä Suomen kansan tulevaisuuden kannalta.

Edellä mainituissa Raamatunkohdissa Jumala teki iankaikkisen liiton Aabrahamin kanssa. Ja tuon liiton lupaukseen kuului Israelin maa-alue. Tämä liitto oli yksipuolinen liitto, jonka Jumala vahvisti kulkemalla tulessa uhrieläinten välistä. Aabrahamin jälkeläiset eivät kykenisi tekemään sitä tyhjäksi ikinä, vaikka he tekisivät mitä.

Pysähdytäänpä tähän hetkeksi.

Liitto

"Ja minä annan ne miehet, jotka ovat rikkoneet minun liittoni, jotka eivät ole pitäneet sen liiton sanoja, jonka he tekivät minun edessäni halkaisten kahtia uhrivasikan ja käyden sen puolikkaiden välitse, nämä miehet.." (Jer. 34:18)

Tuohon aikaan liitto tehtiin juurikin niin kuin Aabraham toimi 1. Moos. 15. luvussa. Kun kaksi osapuolta tekivät äärimmäisen vahvan liiton keskenään, tuotiin paikalle uhrieläin, joka teurastettiin ja halkaistiin kahtia. Nyt uhrieläimen palaset asetettiin hieman toisistaan erilleen vastakkain toisiaan vasten, ja kummatkin liiton osapuolet kulkivat noiden uhrieläinten puolikkaiden välistä. Ja tämä oli liitto, jonka Jumala rekisteröi taivaassa. Tämä toiminta merkitsi sitä, että jos jompi kumpi osapuoli rikkoo liiton, hänelle Jumalan kasvojen edessä tulisi tapahtumaan niin kuin tuolle uhrieläimelle - häntä kohtaa tuomio. (Ks. Jer. 34:18-20)

Katso nyt em. Jeremian kirjan kohta. Herra sanoo tuomitsevansa ne miehet, jotka ovat tehneet edellä mainitun kaltaisen liiton ja ovat sitten rikkoneet sen. Herra tulee tuomitsemaan sellaiset miehet. Tuo liitto oli äärimmäisen merkityksellinen asia Jumalan silmissä.

Jumala kulki uhrin halki

Olehan nyt tarkkana. Tehdessään Aabrahamin kanssa liiton 1. Moos. 15. luvussa, Jumala itse kulki uhrieläinten välistä YKSIN. Huomaa nyt, YKSIN! Aabraham nukkui ja oli paikallaan. Hän ei kulkenut tuossa liitossa noiden uhrieläinten palojen välistä. Jos Aabraham ja Jumala olisivat kulkeneet sen läpi kaksin, Aabraham jälkeläisineen voisi tehdä tyhjäksi tuon liiton rikkomalla sen ehdot. Mutta nyt tällä liitolla ei ole ehtoja, koska Jumala kulki uhrieläinten puolikkaiden välistä yksin ilman Aabrahamia. Aabraham on ehdoista vapaa.

Tämä merkitsee sitä, että Aabrahamilta ja hänen jälkeläisiltään ei vaadita mitään tuon liiton pysymiseksi. Liitto on yksipuolinen, jonka Jumala osoitti kulkemalla uhrieläinten välistä yksin. Ja se taas tarkoittaa sitä, että jos Jumala ei pysyisi Israelin lapsille antamassaan liittolupauksessa Israelin maa-alueessa, Hänelle tulisi käymään samoin kuin noille uhrieläimille. Ymmärrämme, että tämä on mahdotonta. Ja siksi juuri tämä liitto on ikuisiksi ajoiksi tehty. Se ei tule koskaan mitätöitymään eikä kokemaan "täyttymystä" niin kuin aikamme osittaiset preteristit sanovat "täyttymyksen teologiassaan". 

Lupauksen vahvistus

Tämä on ehkä järisyttävimmällä tavalla rautalangasta väännetty muistutus Aabrahamin liiton pysyvyydestä. Lue tarkasti:

"Näin sanoo Herra: Jos voidaan mitata taivaat ylhäällä ja tutkia maan perustukset alhaalla, silloin vasta minä hylkään Israelin jälkeläiset kaikki, kaiken sen tähden, mitä he ovat tehneet, sanoo Herra."- (Jer. 31:37)

"Kaiken sen tähden, mitä he ovat tehneet." Siis ihan sama mitä juutalaiset tekevät. Jumalan liitto on tässä kohtaa yksipuolinen. Hän ei voi ikinä perua tekemäänsä veriliittoa. Jumala on sidottu siihen yksipuolisesti, koska Aabraham ei kulkenut uhrieläinten välistä vaan Jumala teki sen yksin. Ymmärrätkö kuinka varmasta asiasta on kyse?

Jumalan kansa ainiaan

"Näin sanoo Herra, joka on pannut auringon valaisemaan päivää, kuun ja tähdet lakiensa mukaan valaisemaan yötä, hän, joka liikuttaa meren, niin että sen aallot pauhaavat - Herra Sebaot on hänen nimensä:

Jos väistyvät nämä lait minun kasvojeni edestä, silloin myös lakkaavat Israelin jälkeläiset olemasta kansa minun kasvojeni edessä ainiaan." (Jer. 31:35-36)

Valtavan järisyttävä lupaus! Israelin jälkeläiset ovat Jumalan kansa ainiaan. Vasta kun kosmiset lainalaisuudet loppuvat, silloin tämä lakkaavat Israelin jälkeläiset olemasta Jumalan kansa AINIAAN.

Vedätkö yllesi kirouksen?

Seuraavassa on varoitus kaikille ihmisille, mutta erityisesti Suomen Siionille. Katso nyt, olitpa sitten teologi, tohtori, pastori, julkijumalaton, ateisti tai rivikristitty, tätä varoitusta:

"Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton.

Sentähden kirous kalvaa maata, ja sen asukkaat syystänsä kärsivät; sentähden maan asukkaat kuumuudesta korventuvat, ja vähän jää ihmisiä jäljelle." (Jes. 24:5-6)

Elämme juuri nyt tätä maan saastumisen aikaan. Milloinkaan aikaisemmin maan ei ole ollut samalla tavalla saastunut kuin nyt. Vasta viimeisen 100 vuoden aikana se on alkanut saastumaan.

Herra mainitsee sille kolme syytä, joiden vuoksi kirous kalvaa maata ja ilmasto kuumenee sietämättömiin mittoihin. Onko tutun kuuloista? Meidän päivinämme jokainen vuosi lyö edelliset lämpöennätykset. Siinä muuten osittaiselle preteristille mietittävää tästä Raamatun kohdasta. 

Mikä siis mainittiin syyksi ilmaston lämpenemiseen, kuumuuteen, saastumiseen ja kiroukseen? Keskityn nyt mainituista kolmesta syistä viimeiseen: ihmiset ovat hyljänneet iankaikkisen liiton.

Tärkein iankaikkinen liitto tietenkin on Uusi liitto Jeesuksen veressä, jonka hylkäämisestä tulee iankaikkinen helvetintuomio. Mutta emmekö juuri lukeneet, että Jumalan tekemä liitto Aabrahamin kanssa oli myös iankaikkinen liitto? Siis se, että Jumala lupasi tuon maan Aabrahamin jälkeläisille ikuisiksi ajoiksi, ja että juutalaiset ovat Jumalan omaisuuskansaa ainiaan.

On mahdollista, että seurakunnat ja maailma hyökkäävät tätä totuutta vastaan asenteillaan tai opetuksillaan. On mahdollista, että HYLKÄÄVÄT, niin kuin äsken Raamatusta luimme, tuon iankaikkisen liiton eivätkä arvosta sitä Jumalan tekemänä pyhänä ja ikuisena liittona. Vieläpä on mahdollista, että seurakunnissa opetetaan, että Jumala on rikkonut tuon liiton eikä se olekaan enää voimassa juutalaisille. Ja se puolestaan tarkoitamme, että teemme Jumalasta liitonrikkojan! Käsitätkö kuinka vakavasta asiasta on kyse? Tämä asia on Jumalalle yhtä herkkä asia kuin joku koskisi Hänen silmäteräänsä. (Sak. 2:8) Se satuttaa välittömästi Jumalaa. Ja siitä meillä on maailmanhistoriassa lukuisia todisteita.

Kysynkin sinulta: Oletko sinä syyllistynyt "täyttymyksen teologina", "korvausteologina" tai "liittoteologina", joita osittainen preterismi edustaa, tuon iankaikkisen liiton hylkäämiseen opettamalla asiasta valheellisesti? Jos olet, voit tällä hetkellä olla osasyyllisenä siihen, miksi kirous kalvaa maata ja ihmiset kuumuudesta korventuvat. Lue tuo Jes. 24:5-6 uudestaan! Niin siinä sanotaan. Toki siinä mainitaan muitakin syitä, mutta se on toisen opetuksen aihe.

Lopuksi

Herra varottaa meitä vakavasti mitätöimästä Jumalan liittolupauksia:

"Etkö ole huomannut, mitä tämä kansa puhuu sanoen: 'Ne kaksi sukukuntaa, jotka Herra valitsi, hän on hyljännyt'? Ja he halveksivat minun kansaani, niinkuin se ei enää olisikaan kansa heidän silmissänsä." (Jer. 33:24)

Eikö olekin aivan samanlaista puhetta mitä tämän päivän "täyttymyksen teologit" ja "liittoteologit", jota katolisen jesuiitan kehittelemä osittainen preterismi edustaa? Kuule osittainen preteristi tai kuka hyvänsä oletkin. Älä halveksu Herran tekemää liittoa! Älä tee Hänestä liitonrikkojaa! Älä halveksu Hänen lupauksiaan ja Hänen kansaansa, silmäteräänsä, juutalaisia! Varo ettet ole vetämässä kirousta itsesi, seurakuntasi ja Suomen ylle hylkäämällä totuuden siitä, että Jumalan liitto Aabrahamin kanssa oli iankaikkinen liitto.

Thursday, October 3, 2024

Etkö näe mitä Jumala on tekemässä juuri nyt?

"Katso, Herran, Herran silmät ovat syntistä valtakuntaa vastaan, ja minä hävitän sen maan pinnalta; kuitenkaan en minä Jaakobin heimoa kokonaan hävitä, sanoo Herra.

Sillä katso, minä käsken seuloa Israelin heimoa kaikkien kansain seassa, niinkuin seulalla seulotaan: ei jyvääkään putoa maahan." (Aamos 9:8-9)

Elettiin aikaa, jolloin sekä Israelin valtakunta että Juuda asuivat vielä omilla alueillaan. Heitä ei oltu hajotettu kaikkien kansojen sekaan.

Israelin ja Juudan heimon syntivelka oli kasautunut mahdottoman suureksi Jumalan kasvojen edessä, ja sen vuoksi Herra varoitti heitä tulevasta tuomiosta. Hän tulisi viskaamaan koko Israelin kansan kaikkien kansojen sekaan. He joutuisivat sekaisin kaikkien pakanakansojen joukkoon seulottavaksi. Mitä se tarkoittaa?

Katso siivilää Herran kädessä! Siinä ovat nyt kaikki pakanakansat kuin hiekkaa, ja heidän joukossaan jyvinä jokainen Israelin sukukunnan jäsen. Nyt Herra alkaa ravistelemaan tuota siivilää. Valtava sumupilvi käy, kun Herra ravistelee ja seuloo Israelia kaikkien pakanakansojen seassa. Hiekka pöllyää ja kuluu valtavan pitkä aika.

Mutta sitten tapahtuu jotain.

Jäännös

Lue nyt tarkkaan, mikä on tämä seulonnan lopputulos:

"minä käännän kansani Israelin kohtalon, ja he rakentavat jälleen autiot kaupungit ja asuvat niissä, he istuttavat viinitarhoja ja juovat niiden viiniä, he tekevät puutarhoja ja syövät niiden hedelmiä.

Minä istutan heidät omaan maahansa, eikä heitä enää revitä pois maastansa, jonka minä olen heille antanut, sanoo Herra, sinun Jumalasi." (Aamos 9:14-15)

Herra itse lupaa lähteä liikkeelle. Hän kokoaa kaikkien kansojen seasta Israelin jälkeläiset, ja tuo heidät takaisin Israelin maahan, jonka Hän on valalla vannoen luvannut Aabrahamin jälkeläisille ikuisiksi ajoiksi. Huom! Ikuisiksi ajoiksi! (1. Moos. 13:15)

Ja nyt tällä kertaa paluu tapahtuu sillä tavalla, että sen rauniokaupungit ja rehevyys syntyvät kukoistukseen kuin uudesti. Ja tällä kertaa heitä ei enää ikinä karkoteta pois omasta maastaan! Heidät on toki karkoitettu Assyyriaan ja Babyloniaan. Ja vuosina 70 jKr ja 130 jKr temppelin tuhon ja Bar Kokban kapinan aikana heidät karkotettiin lähes 1800 vuodeksi pois Israelista. Mutta nyt koittaisi aika, jolloin heidät koottaisiin lopullisesti Israelin maahan eikä heitä enää koskaan karkotettaisi pois omasta maastaan.

Yhdessä

Mehän muistamme, miten VT:n aikana Israel ja Juuda jakautuivat kahdeksi erilliseksi valtakunnaksi Rehabeamin aikaan. Ja loppujen lopuksi molemmat valtakunnat karkoitettiin pakanakansojen sekaan valtavan pitkäksi ajaksi. Mutta oletko huomannut tätä lupausta:

"Näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä otan israelilaiset pois pakanakansojen keskuudesta, minne vain he ovat kulkeutuneet, kokoan heidät joka taholta ja tuon heidät omaan maahansa.

Minä teen heidät yhdeksi kansaksi siinä maassa, Israelin vuorilla, ja yksi kuningas on oleva kuninkaana heillä kaikilla. Eivätkä he enää ole kahtena kansana eivätkä enää jakaantuneina kahdeksi valtakunnaksi." (Hes. 35:21-22)

Herra lupaa hakea molemmat valtakunnat, Israelin ja Juudan, pakanakansojen seasta ja tuoda heidät Israeliin. He eivät tule olemaan Israelissa enää kahtena vaan yhtenä kansana, eikä heitä koskaan enää tulla heittämään pois.

Tuo aika on nyt

Tämä kaikki edellä mainittu on toteutunut ja on toteutumassa silmäimme edessä. 

Israel ja Juuda, molemmat valtakunnat, karkotettiin kaikkiin Maan ilmansuuntiin. Siellä he ovat olleet seulottavana, mutta he eivät ole varisseet maahan vaan säilyneet yhtenä kansana. Pakanakansoja on tullut ja mennyt, mutta luonnollinen Israel, Aabrahamin siemen, on säilynyt vuosituhansia pakanoiden seassa.

Nyt pitkän raunioitumisajan jälkeen, jolloin Israelin maa-alueen luonnollinen vehreyskin oli kadonnut, Jumala on lähtenyt itse liikkeelle ja noutanut molemmat valtakunnat yhtenä kansana pakanakansojen seasta. Hän on tuonut heidät omaan maahansa eikä heitä enää koskaan tulla heittämään pois sieltä niin kuin ennen. Juuri nyt jokaiselta ilmansuunnalta juutalaisia tuodaan Israelin maahan Jumalan lupauksen mukaisesti. He eivät ole varisseet maahan vaan säilyneet Jumalan seulonnasta yhtenä kansana läpi vuosituhanten. Mikä valtaisa profetian täyttymys!

Hän on tehnyt sen oman Pyhän Nimensä tähden (Hes. 36. luku). Hän ei ole vaatinut Israelin kansalta edes kääntymystä pakanakansojen seassa, jotta heidät tuotaisiin takaisin. Ei. Hän ilmoittaa tuon kääntymyksen tapahtuvan vasta Israelin maassa (Hes. 36. luku), kun Hän ottaa heiltä pois kivisydämen ja antaa lihasydämen ja kirjottaa käskyt heidän sydämiinsä.

Ja kaikki tämä tapahtuisi pitkä raunioitumisajan jälkeen (1800 vuotta) Jumalan lupauksen mukaisesti (Hes. 38:8).

Jeesus tulee pian

Miksi tämä on niin tärkeää? Siksi, koska Jeesus ei tule ennen kuin juutalaiset asuvat Israelissa ja erityisesti Jerusalemissa. Jeesus lähti kerran Jerusalemin vierestä Öljymäeltä ja niin Hän kerran tulee palaamaan sinne. (Apt. 1. ja Sak. 12-14. luvut) Silloin juutalaiset kokevat kansallisen heräämisen, kun he katsovat Häneen, jonka ovat lävistäneet.

Varoitus

Olemme tulossa Sakarja 12.-14. lukujen aikaan, jolloin kaikki kansat ovat kokoontumassa Israelia vastaan. Näemme sen uutiskuvissa rutosti joka päivä. Eikä vain uutiskuvissa vaan vakava suuntaus on luikerrellut sisälle seurakuntaan. Ei varmasti ole sattumaa, että juuri tähän samaan aikaan seurakuntaa seulotaan vaarallisilla Israelin lupaukset kieltävillä opeilla, joista uusimpana villityksenä on katolisen jesuiitan kehittelemä oppi nimeltä osittainen preterismi.

Sanon vielä kerran tämän. Osittainen preterismi, joka salaa, hyvin salaa, ujuttautuu vapaisiin suuntiin, sisältää "täyttymyksen teologia"- nimisen opin. Se sanoo yksinkertaisesti sen, että kaikki edellä mainitutkin Raamatun lupaukset ovat täyttyneet jo viimeistään 70 jKr eikä etnistä juutalaista kansaa koske niistä enää mikään VT:n lupaus.

Se oppi sanoo, että juutalaisten vuoden 1948 jälkeinen paluu Israeliin ei ole minkään Raamatun profetian toteutumista eikä etninen juutalainen kansa itsessään ole enää Jumalan valittu kansa UT:n aikana. He kyllä puhuvat kauniisti Israelista mutta taustalla on tämä teologia. Ja se on nyt seurakunnissa, erityisesti helluntaikirkossa, Isossa Kirjassa, vapaakirkollisen Markku J. Kumpulan opetuksissa, eri One Way Missionin työntekijöiden edustamana oppina ja onpa siihen jo baptisteissakin törmätty.

Miksi?

Uskon, että paholainen haluaa juutalaiset pois Jerusalemista ja Israelista, koska silloin Jeesus ei voi tulla takaisin. Uskon, että hän tahtoo kieltää Raamatun lupauksien voimassaolon juutalaiselta kansalta ja kääntää seurakunnan ja maailman Israelia vastaan tällä tavalla. Niin kauan kuin juutalaiset ovat pois Israelista, Jeesus ei voi tulla takaisin. Paholainen tekee siis kaikkensa murtaakseensa Jumalan lupaukset Israelille heidän omasta maastaan.

Mutta tiedätkö mitä pian tulee tapahtumaan? Herra kokoaa kaikki pakanakansat, jotka nousevat Israelia vastaan, Jerusalemiin. (Sak. 14:2) Ja silloin ilmestyy Jeesus ja lopettaa tuon hyökkäyksen peljättävällä tavalla tuomiten pakanakansat. Voi silloin niitä, jotka ovat koskeneet Israelin kansaan ja kieltäneet siltä ne lupaukset, jotka Jumala sille kerran antoi. Voi niitä, jotka opettavat tästä asiasta valheellisesti seurakunnissa. He ovat astuneet mielestäni sellaisen rajan yli, jonka yli itse en koskaan uskaltaisi Jumalan pelon tähden astua. Aamen.

Wednesday, October 2, 2024

Osittainen preterismi tulee - ole hereillä!

Haluan jakaa sinulle huoleni.

Näyttää siltä, että eri herätysliikkeissä, kuten helluntailiikkeessä, One Way Missionissa, baptisteissa ja vapaakirkossa on salaa uinut sisälle Raamatun vastainen oppi nimeltä osittainen preterismi. Osa näiden herätysliikkeiden johtoportaasta tai Raamatun opettajista edustaa vankasti tätä oppia. Olen monien ystävieni kanssa henkilökohtaisesti kuullut herätysliikkeiden pastorien ja jopa johtajan esittelevän tätä oppia julkisesti tai kahden kesken. Tästä on lukuisia todisteita olemassa.

Näyttää myös siltä, että eri herätysliikkeissä tämä oppi ajetaan sisään vedoten "suvaitsevaisuuteen", "rakkauteen" ja Jeesuksen sanoihin "että he yhtä olisivat". Vanhat patriarkat "vanhoine pinttyneine käsityksineen" jätetään omaan arvoonsa. Näyttää siltä, että nuoret pastorit voimalla tuovat tätä oppia sisään. 

RV-lehden mukaan jopa 20 % helluntaipapeista edustaa erityisesti Israel-kysymyksessä tätä oppia. Ja tuo 20 % näyttää juuri edustavan Ison Kirjan ja helluntaikirkon johtoa sekä RV-lehden kabinettipiirejä. Erityispiirre noissa 20 %:ssa on se, että he ovat käyneet teologista koulua. Matti Kankaanniemi kirjoitti tästä kirjoituksen syyskuussa RV-lehdessä.

Surullista on, että tuo jäljellejäänyt 80 % on suurelta osin ikääntynyttä väkeä, ja pelkän lyhyen matematiikan mukaan voimme laskea, että seuraavan 10 vuoden voimasuhteet tulevat vaihtumaan. Osittaiset preteristit ja korvaus/täyttymyksen teologit ottavat paikkansa helluntain valtaapitävänä eliittinä yhä enenevässä määrin, ja pelkään sitä, että raamatulliset opettajat ajetaan alimman kastin marginaaliin.

Sama suuntaus on myös nähtävissä One Way Missionissa. Osittainen preterismi on suvaittava, koska sen johdon kovassa ytimessä sitä on esiintynyt. Tämä asia on tehty erittäin selväksi.

Nyt herätysliikkeissä vallitsee suvaitsevaisuuden tila, jossa pitää suvaita nämä opit. Ja niitä vastustavat ihmiset leimataan hajottajiksi sekä Jeesusta vastaan ​​taisteleviksi fariseuksiksi. Ja ellei ihmeitä tapahdu, ikääntyvien työntekijöiden luonnollisen poistuman kautta voimasuhteet tulevat muuttumaan radikaalilla tavalla. Nyt näyttää siltä, että herätysliikkeiden johdossa oleva eliitti kerää ympärilleen hovia, joka suvaitsee osittaisen preterismin tai edustaa itse salaa tai julkisesti sitä.

Keppihevoset

Haluan kuitenkin ottaa kantaa erääseen asiaan. Nimittäin siihen, miten nuoret Herran palvelijat ovat käyttäneet menneiden aikojen Jumalan miehiä keppihevosina pehmittääkseen seurakuntaa ja yksilöuskovia osittaista preterismiä varten. Tästä on olemassa lukuisia tallenteita ja kymmeniä ihmisiä todistajina. Näillä lausumilla on sumutettu kuulijoita uskomaan, ettei tämä oppi olekkaan niin paha kuin luullaan. Ja että kyse on vain "kehällisistä asioista". Niin. Israelhan ei ole kehällinen asia vaan Jumalan silmäterä.

He väittävät, että Spurgeon, Wesley ja Finney olivat osittaisia ​​preteristejä. Tarkistin asian ja huomasin, että tämä ei ole totta.

Haluan puhdistaa lyhyesti näiden Jumalan miesten maineen.

Olen myös erittäin kiitollinen siitä, että vanhemmat veljemme Raimo Rahnasto, Juhani Laukkonen, Pauli Rahkonen, Antti Ylipelkonen sekä Martti Ahvenainen ovat jo nousseet tätä leviävää oppia vastaan ​​Sanalla. Saakoon se innoittaa nuorempiakin torjumaan tämän Raamatun vastaisen opin. Uskon, että Jumala on tekemässä nyt jotain tavallisten junttien duunareiden kautta eri puolilla Suomea. Tarvitsemme itsenäisiä seurakuntia, joita ei hyväveli-järjestelmä ja piispanistuin ohjaile.

Charles H. Spurgeon

Spurgeon oli henkilö, jolla oli suorastaan ​​profeetallinen näkökyky juutalaisten tulevaisuuteen. Vuonna 1864 Metropolitan Tabernacle:ssa, joka oli hänen kotikirkkonsa, Spurgeon saarnasi Hesekielin 37. luvun kuolleista luista, joissa Hesekiel profetoi Israelin kansan uudistumisesta. Hän saarnasi näin (tässä otteita puheesta):

"Tekstimme merkitys, joka avautuu kontekstista (eli asiastä) on hyvin vakuuttava, jos sanat ylipäätänsä merkitsevät mitään, me näemme ensimmäiseksi, että juutalaiset kokevat poliittisen ennalleenasettamisen omaan maahansa ja omana kansakuntana. Toiseksi tekstimme osittaa selkeästi, että sitä seuraa hengellinen ennalleenasettaminen, Israelin heimojen todellinen kääntymys."

Ja puheensa lopussa Spurgeon sanoo näin:

"Jos sanoilla on merkitystä niin tämä pitää olla luvun merkitys. En halua koskaan oppia taitoa nyppiä pois Jumalan tarkoittaman merkityksen hänen omista sanoistaan."

https://www.uskotv.fi/jaksot/korvausteologian-vaikutukset-historiassa-jakso-3-kirkkoisista-natsisaksaan/

Tämä on kaikkea muuta kuin osittaista preterismiä ja täyttymyksen teologiaa! Osittaisen preterismin yksin perusjalka nimittäin on täyttymyksen teologia, jonka mukaan juutalaiset eivät ole enää Jumalan kansaa eikä Raamatusta löydy ainuttakaan profetiaa, jossa profetoidaan juutalaisten nykyaikana (v. 1948 jälkeen) tapahtuva muutto Israelin maahan. Tätä oppia edustetaan helluntaikirkon eliitissä sekä myös One Way Missionissa eräissä työntekijöissä, jopa johdossa.

Lisäksi Charles H. Spurgeon lukeutui historialliseen eskatologian tulkinnan koulukuntaan, joka on jotain aivan muuta kuin osittaista preterismiä.

https://evidenceandanswers.org/article/four-views-revelation/

John Wesley

Wesley uskoi, että antikristus ei ole vielä tullut eikä Jeesus ole vielä tuhonnut antikristusta tulemuksessaan. (2. Tes. 2:8) Osittaiset preteristit taas uskovat Jeesuksen tuhonneen antikristuksen v. 70 jKr "tuomion tulemuksessa tullessaan tuomitsijana pilven päällä".

Wesley myös uskoi Matt 24. luvun kosmisten luonnonmullistusten (Matt. 24:29-36) olevan vielä edessäpäin, kun taas osittainen preteristi kääntää ne symboliikaksi, jotka tapahtuivat v. 70 jKr

Wesley ei uskonut, että Jeesus tuli tuomitsijana v. 70 jKr eikä väittänyt Matt. 24:29-36 Jeesuksen tulon tapahtuneen jo vuonna 70 jKr "tuomion tulemisena pilven päällä" toisin kuin osittaiset preteristit väittävät.

John Wesleyllä ei siis ollut osittainen preteristi.

https://wesleyscholar.com/major-themes-in-john-wesleys-eschatology/

John Wesley EI EDUSTANUT PRETERISMIÄ vaan historiallista näkemystä 1700-luvun aikakauden ja tapahtumien valossa.

https://www.tmumc.org/stories/posts/the-four-views-of-revelation

On surullista, että Tällaista Jumalan miestä kuin John Wesley käytetään keppihevosena osittaisen preterismin tuomiseen 2020-luvun Suomen Siioniin. Nuoret seurakuntatyöntekijät ovat tehneet tätä jopa seurakunnan edessä sekä henkilökohtaisella tasolla nuorille uskoville. 

Charles G. Finney

Finney oli kaikkea kuin muuta preteristi. Mikään historian tutkimus ei tue tätä näkemystä. Hän lukeutui samaan kategoriaan Wesleyn ns. historiallisen tulkintamallin kanssa.

https://evidenceandanswers.org/article/four-views-revelation/

https://oncedelivered.net/tag/preterist-view/

Valitettavasti jotkut nuoret suomalaiset pastorit käyttävät tätäkin aikansa Jumalan miestä epäraamatullisten oppien keppihevosena saadakseen seurakunnan suvaitsemaan osittainen preterismi yhtenä vallitsevana oppina tai pehmittää kuulijoita luulemaan, että kyseessä on vain kehällinen asia.

Lopuksi

Jos et tiedä, mistä on kysymys, suosittelen kuuntelemaan ja lukemaan seuraavat kirjoitukset ja puheet:

Pauli Rahkonen

https://m.youtube.com/watch?v=k-iu0bdbji0&pp=ygUZcGF1bGkgcmFoa29uZW4gcHJldGVyaXNtaQ%3D%3D

Tomi Pönni

Osa1

https://youtu.be/lm0yRA3AS_0?si=DYuyNgYafsee2EI5

Osa 2

https://m.youtube.com/watch?v=k_D2Yr7xxYE&t=181s

Osa 3

https://youtu.be/lQT6f4Hpb7A?si=Zp21-YIC9hS0Ilg4

Osa 4

https://m.youtube.com/watch?v=G7dmaDFwAcE&t=2s

Osa 5

https://youtu.be/oVjiVY_13aU?si=GTUAYmZyF60nBmIB

Mauno Mattila

Osa 1

https://www.youtube.com/watch?v=V2-xuYRrYAY

Osa 2

https://m.youtube.com/watch?v=op_Z2nU-xag

Juhani Laukkonen, Antti Ylipelkonen ja Risto Kujala

https://youtu.be/NExRnv8TljM?si=JisSdXs50EBDXF0P

Raimo Rahnasto

https://www.youtube.com/watch?v=ZBEU8Pu-AeM

Antti Ylipelkonen

https://www.youtube.com/watch?v=9YhQMenGp88

Lisäksi tässä minulta KOLME  kirjoitusta viime talvelta, jossa kumotaan kattavasti osittainen preterismi:

Osa1

https://puhdastakultaa.blogspot.com/2024/01/rokotus-leviavaa-oppia-vastaan-osa-1.html?m=1

Osa2

https://puhdastakultaa.blogspot.com/2024/01/vaittaa-etta-taman-kirjoituksen-aihe-on.html?m=1

Osa3

https://puhdastakultaa.blogspot.com/2024/02/osittainen-preterismi-miksi-se-pitaa.html?m=1

Osa4

https://puhdastakultaa.blogspot.com/2024/06/osittaisen-preteristin-paljastuskoe.html