Wednesday, October 9, 2024

Jumalan mies on veljien hylkäämä

"Autuaita olette te, kun ihmiset vihaavat teitä ja erottavat teidät yhteydestään ja herjaavat teitä ja pyyhkivät pois teidän nimenne ikäänkuin jonkin pahan - Ihmisen Pojan tähden.

Iloitkaa sinä päivänä, riemuun ratketkaa; sillä katso, teidän palkkanne on suuri taivaassa; sillä näin tekivät heidän isänsä profeetoille...

Voi teitä, kun kaikki ihmiset puhuvat teistä hyvää! Sillä niin tekivät heidän isänsä väärille profeetoille." (Luuk. 6:22,23, 26)

Katso tuon Jumalan miehen elämää. Herra oli antanut hänelle tehtävän jo nuorena miehenä. Hän sai taivaallisen näyn ja ilmestyksen tulevasta tehtävästään, jossa hänet nostettaisiin oman kansansa pelastajaksi.

Kaiken tuon ihmeellisen näyn keskellä hän ei kuitenkaan aavistanut, että edessä olisi hirvittävä yksinäisyys, hylkääminen, väkivalta, valheet, häpäiseminen, maineen täydellinen menetys ja omaisten sekä läheisten jättäminen. Tuo mies kokisi niin täydellisen veljien ja ystävien hylkäämisen, ettei vastaavaa ehkä koskaan tapahtuisi kenellekään muulle.

Veljet kääntävät selkänsä

Ehkä kaikkein kipeintä on joutua omien veljiensä hylkäämäksi. Katso, mitä oman perheen jäsenet tekivät hänelle. He pahoinpitelivät hänet ja ajoivat hänet kauas muille maille keskuudestaan. Veljet halusivat hänestä eroon, koska olivat kateellisia hänelle. Tuo kutsu ja näky, joka ystävällämme oli, ulottui niin paljon korkeammalle kuin hänen veljillään, etteivät he voineet häntä ymmärtää. Ja sen vuoksi häntä pidettiin lähes sekopäänä veljien keskuudessa. 

Loppujen lopuksi veljet myivät Joosefin orjaksi ja ajoivat kauas pois. Ja peitelläkseen ja paikkaillakseen jälkiään, veljet keksivät tekosyyn ja peitetarinan Joosefin kohtalolle. Ajattele, 10 kantaisää mustamaalasivat veljensä maineen valheella, jotta Joosefia ei enää tarvitsisi muistaa eikä hänen näkyjänsä tarvitsisi kuunnella. Ja kaiken lisäksi Joosefin rakkaalle isälle Joosef oli tuon päivän jälkeen kuollut.

Toinen petos

Hylättynä ja yksin Joosef joutui orjaksi Egyptin hoviherran taloon. Hän palveli puhtaasti ja hurskaasti Jumalaa, eikä langennut niihin kiusauksiin, joita Egypti hänen lihalleen asetti eteen. Hän pakeni nuoruuden himoja, vaikka tarjouksia tuotiin silmien eteen vaikka millä mitalla.

Kuitenkin Joosefin maine tahrattiin Egyptissäkin ehkä vielä pahemmin kuin aikaisemmin. Egyptissä laitettiin liikkeelle valheellinen juoru, jossa Joosefin sanottiin olevan naisten saalistaja-raiskaaja. Ja tuokin valhe uskottiin. Joosef joutui vankilaan hirvittävien valheiden seurauksena.

Katso nyt tuota näkyjen miestä, Jumalan miestä, joka oli tahtonut aina tehdä kaikessa Jumalan tahdon eikä valita vääryyttä. Hyvätkin ihmiset olivat hylänneet hänet. Joosefin maine pilattiin sekä oman kansansa keskellä että maailman keskellä. Hän oli ehkä maailman mustamaalatuin mies tuohon aikaan.

Ja nyt hän viruu raiskaajan maineessa vankilassa vuosikausia.

Etkö sinä katkeroituisi jo Joosefin tilanteessa? Etkö menettäisi mielenterveyttäsi? Etkö alkaisi epäilemään, että sinussa täytyy olla jokin vikana? Moni alkaisi jo epäilemään Jumalan uskollisuutta. Moni alkaisi etsimään itsestään vikaa: "Minua on kohdannut kirous. Jokin salainen synti, jota en näe, on minussa, ja nyt Jumala lyö minua." Mutta Joosefin usko ei horjunut, vaikka hänellä ei ollut seurakuntaa eikä edes Raamattua. Hän luotti Herraan. Ja Herra palkitsi Joosefin uskon.

Jumala korottaa

Joosef ei katkeroinut, vaan Herra käänsi kaiken palvelemaan omia tarkoitusperiään. Itse asiassa kaikki Joosefille tapahtunut oli Jumalan johdatusta ja lahjaa mustiin käärepapereihin kiedottuna. Joosefista tuli koko Jumalan kansan ja Egyptin kansan pelastaja. Koko maa tuli tuntemaan Joosefin kautta Israelin Jumalan voiman ja väkevyyden, koska Joosef luotti vuosikausien ajan Herraan, vaikka hän oli unohdettu mies. "Usko kunnioittaa Jumalaa ja Jumala kunnioittaa uskoa", on joku sanonut. Ja niin kävi myös Joosefin kohdalla.

Sinä

Et ehkä ymmärrä sitä, mitä sinulle tapahtuu juuri nyt ystäväni. Olet joutunut omien veljiesi "hengellisen pahoinpitelyn" kohteeksi. He ovat kääntäneet sinulle selkänsä ja levittäneet sinusta hirvittäviä juoruja. Sinun yllesi on langetettu Jumalan kirousta ja kostoa monien veljien toimesta. Sinua pidetään pahana, ja sinusta varoitetaan muita ihmisiä, koska sinua pidetään vaarallisena sutena. 

Kaiken lisäksi näyttää siltä, että elämässäsi vuosikausien ajan tulee onnettomuus onnettomuuden perään. Uskot välillä itsekin siihen, että sinussa on joku salainen paha, jonka vuoksi Herra kiroaa sinua.

Kaikista kipeintä on nähdä, että hyvätkin veljet ovat kääntäneet selkänsä sinulle. He eivät enää pidä sinuun yhteyttä heille puhuttujen valheiden vuoksi. Monien mielestä olet "menettänyt järkesi". Ja kaikki tämä tapahtuu sen näyn vuoksi, jonka Jumala sinun sydämeesi laski. Ja nyt istut yksin ja unohdettuna sen vuoksi. Et ole langennut vääryyteen etkä syntiin vaan olet ainoastaan pysynyt Jumalan Sanassa. Ja nyt tuo vaino tulee osaksesi "Sanan tähden" veljien taholta.

Älä katkeroidu

Ymmärrä, että tämä kaikki on osana Jumalan koulua kohdallasi. Katso mitä Jeremia sanoo vastaavassa tilanteessa:

Sinun kätesi tähden minä olen istunut yksinäni, sillä sinä olet täyttänyt minut vihallasi. (Jer. 15:17)

Jeremia, joka joutui julistamaan Jumalalta saadun näyn veljilleen, joutui myös kaivoon ja kahleisiin näkynsä vuoksi sekä kirjaimellisesti että hengellisesti. Hän joutui Jumalan sanan vuoksi hirvittävien valheiden ja pahojen puheiden kohteeksi. Ja huomaa, ei pakanoiden vainottavaksi vaan oma seurakuntansa vainottavaksi! Ja se oli hänelle kaikista kipeintä. On kipeää nähdä totuus, kun muut eivät sitä näe. On kipeintä kärsiä vainoa totuuden tähden, kun veljet tekevät sinusta valehtelijan ja petturin.

Tai oletko huomannut tätä asiaa Paavalin elämässä:

"Sinä tiedät, että kaikki aasialaiset ovat kääntyneet minusta pois.." (2Tim. 1:15)

Jokainen aasialainen uskova oli kääntynyt Paavalia vastaan. Jopa hänen itse perustamansa seurakunta Efeso oli tehnyt niin. Tuo mies, joka oli antanut elämänsä, terveytensä ja kaikkensa aasialaisten hyväksi, koki nyt koko Aasian seudun uskovien hylkäämisen. Siinä meille mietittävää. Entä, jos Paavali tulisi ravistelemaan sanomallaan sinua ja puuttuisi sinun edustamaasi vääryyteen, kääntyisitkö Paavalista pois sen vuoksi, että "hän aiheuttaa eripuraa" eikä osaa "olla yksimielinen" tai "hän puuttuu liikaa kehällisiin  asioihin saaden aikaa ristiriitaa"? Aasian seurakunnassa oli tapahtunut kuitenkin jotain tämän suuntaista. He olivat kääntyneet kaikki pois Paavalista.

Mutta tärkeintä on, ettet katkeroidu. Älä missään tilanteessa anna katkeruudelle jalansijaa. Olet nyt Jumalan väkevän käden alla siunauksen ytimessä, vaikka olosuhteet puhuvat kaikkea muuta. Kohtalosi avaimet ovat omissa käsissäsi: siunaa niitä, jotka juuri nyt sinua vainoavat ja mustamaalaavat mainettasi! Jumala tulee korottamaan sinut, kun luotat yksinäisyydessä Häneen etkä katkeroidu. Jätä kaikki tuomio Hänelle. Hän vie asiasi päätökseen. Katsohan, yksi aikamme unohdetuin totuus on se, että Jumalan täytyy murtaa palvelijansa ennen kuin Hän voi heitä käyttää. Jumala on tyhjennettävä astiansa ennen kuin Hän voi heidät täyttää voimallaan. Ja tämän kaiken Hän tekee nyt kohdallasi, kun et katkeroidu vaan luotat Häneen.

Jumala etsii miestä

"Minä etsin heidän joukostansa miestä, joka korjaisi muurin ja seisoisi muurinaukossa minun edessäni maan puolesta, etten minä sitä hävittäisi..." (Hes. 22:30)

Olen maininnut tämä niin monta kertaa. Jumala ei etsi massoja, Hän etsii miestä (tai naista). Hän etsii sellaista miestä, jolle hän voi uskoa näkynsä. Uskon, että Hän on antanut monille näkynsä, mutta monet ovat myyneet näkynsä ja totuutensa uskonnollisten kompromissien alttareille. He ovat myyneet asemansaamisen tai yhteisen sovun vuoksi sen totuuden ja sanoman, jonka Jumala heille kerran ilmestyksenomaisesti näytti. Ja siksi he ovat tänään osana näkynsä menettänyttä voimatonta ja harmaata uskonnollista massaa. Ja tuon uskonnollisen massan keskellä he puhuvat vain rakkaudesta ja "että he yhtä olisivat"-tyyppisiä kauniita humanistisia fraaseja, joista on poistunut terävyys, totuus ja tuli.

He ovat saaneet massat puolelleen, mutta menettäneet Jumalan tulen ja airueena olemisen "kultaisen kompromissi-vasikan" ihmiskunniaa tihkuvalle alttarille. He valitsivat maineen ja ihmisten kiitoksen mieluummin kuin totuuden ja Jumalan mielisuosion. Heille langennut herätysliike oli tärkeämpi kuin totuus. He uskoivat uskonnollisia johtajia enemmän kuin Totuutta. Ja loppujen lopuksi Herra poistui heidän toimintansa keskeltä, vaikka he eivät sitä itse tienneet.

Katsohan, me voimme saada massat liikkeelle miellyttämällä kaikkia ja suvaitsemalla kaikki, mutta sillä tiellä me menetämme tärkeimmän: Jumalan voitelun, totuuden ja kyvyn kantaa Jumalan valoa pimeydessä.

Siksi kysymykseni on: Uskallatko sinä säilyttää totuutesi alistumatta kirkkokuntien ja herätysliikkeiden kahleisiin ja paalutettuihin linjoihin, jotka sotivat Raamattua vastaan? Kykenetkö olla murtumatta valtavirran paineen alla, kun eteesi on tehty uskonnollisen valtavirran muokkaama kultainen kuvapatsas, jota kumartamalla voitat ihmisten suosion puolellesi mutta menetät Jumalan voiman elämästäsi?

Hän etsii tänään edelleen vain yhtä miestä, joka on valmis uhraamaan maineensa ja elämänsä Totuuden vuoksi. Löytääkö Hän tuota miestä?

Aamen.

2 comments:

  1. Herra valaiskoon tieni ja antakoon rohkeutta astua esille totuuden puolesta.

    Aamen.

    ReplyDelete
  2. On terävää ja rohkaiseva jatkaa...

    ReplyDelete

Kiitos kommentista ja palautteesta! Arvostan sitä suuresti.